Wie belt u wanneer?
- Leerling door ziekte afwezig: de verzuimcoördinator is telefonisch bereikbaar tussen 07.45 uur - 09.00 uur. U kunt haar bereiken door te bellen naar 033-4968240. U krijgt een keuzemenu te horen, u kiest optie 1. De verzuimcoördinator registreert dan de afwezigheid. Is uw kind de volgende dag nog steeds ziek dan belt u opnieuw. Ziektemelding moet dagelijks gebeuren. Leerling afwezig door ziekte bij (school)examen: tussen 8.00 uur - 8.30 uur melden bij examensecretaris of bij de conrector van het leerhuis/studie waarin uw kind zit. Bij geen gehoor kunt u de afwezigheid mailen: verzuim@vathorstcollege.nl. Ziekmelden is ook mogelijk via magister.
- Leerling afwezig door tandartsbezoek of met een andere (vooraf bekende) reden:
Minimaal 1 dag van tevoren belt u de verzuimcoördinator, deze is elke schooldag telefonisch bereikbaar tussen 07:45 uur - 09:00 uur. Daarna kunt u haar mailen via verzuim@vathorstcollege.nl. Regels omtrent verzuim en afwezigheid kunt u raadplegen onder tab Alledaagse zaken van deze schoolwiki. - Een vraag aan mentor of vakdocent kunt u het beste per mail stellen. In urgente gevallen
kunt u contact opnemen met de conrector van het leerhuis/klas waar de leerling is ingedeeld. - Verlofverzoeken moeten worden aangevraagd bij de verzuimcoördinator via verzuim@vathorstcollege.nl.
Contact tussen leerlingen, ouders en medewerkers
Alle leerlingen van het Vathorst College werken met een Vathorst College-mailadres. Via dit adres verloopt het contact over allerlei zaken. Je ouders geven bij de aanmelding aan wat hun mailadres is. Op die manier kunnen we ouders digitaal bereiken. Als ouders hun adres willen wijzigen, kunnen zij die wijziging zelf invoeren in Magister.
Als je ouders vragen hebben over algemene schoolzaken, kunnen ze telefonisch contact opnemen met de administratie van de school. Een aantal vragen wordt misschien al in deze schoolwiki beantwoord. Hebben jij en jouw ouders meer vragen dan kan de website van de school www.vathorstcollege.nl uitkomst bieden. Je ouders kunnen ook altijd een email sturen naar administratie@vathorstcollege.nl.
Mentoraat
Een mentor is coach en begeleider, een docent die contact onderhoudt met jou en andere leerlingen en hun ouders. De mentor begeleidt je zo goed mogelijk op school, naar een vervolgopleiding en naar volwassenheid. De mentor ondersteunt je bij je ontwikkeling op sociaal, emotioneel, cognitief en organisatorisch gebied. In het rooster zijn momenten opgenomen waarop jij en je mentor met elkaar kunnen werken. De mentor is gedurende het schooljaar het eerste aanspreekpunt voor jou en je ouders. Je ouders kunnen natuurlijk ook contact opnemen met een vakdocent (bij voorkeur per email) als ze speciale vakinformatie willen hebben of iets willen weten over de beoordeling van een prestatie. Als ouders de mentor of een vakdocent telefonisch willen spreken, kunnen ze dat het best aan het einde van de schooldag doen of de mentor/vakdocent mailen.
Informatieavonden, mentor-en ouderspreekavonden
Om je ouders te informeren en met hen te spreken houdt de school regelmatig algemene informatieavonden en speciale avonden per leerjaar. Twee keer per jaar kun je op de mentorspreekavond samen met je ouders met je mentor spreken. Eén keer per jaar kun je samen met je ouders met vakdocenten spreken. Omdat we het belangrijk vinden dat jij regie neemt voor jouw eigen leerproces, ben jij ook altijd bij deze gesprekken aanwezig. De mentoravond wordt georganiseerd door het team van het leerhuis waarin jij bent ingedeeld georganiseerd. Voor de docentenavond stuurt de administratie een inschrijfformulier.
Deze avonden staan genoteerd in de jaaragenda voor ouders (zie tab "Algemeen).
Toestemmingen veranderen wanneer je 16 en 18 jaar wordt
Met je 16e en 18e verjaardag verandert er iets belangrijks in Magister. Vanaf nu ben jij degene die toestemming moet geven voor bepaalde zaken die eerder door je ouder(s)/verzorger(s) zijn geregeld.
Als je 16 jaar wordt, worden de eerder gegeven toestemmingen door je ouder(s)/verzorger(s) gereset. Dit betekent dat we nu jouw toestemming nodig hebben voor de verschillende privacy-gerelateerde zaken, zoals het gebruik van je foto’s voor onze sociale media en website. Bij je eerstvolgende inlogpoging in Magister, zal je gevraagd worden om deze toestemmingen opnieuw te geven. Zorg ervoor dat je dit zo snel mogelijk doet zodat alles goed geregistreerd is.
Wanneer je 18 jaar wordt, kun je bij je eerstvolgende inlogpoging in Magister aangeven of je jouw ouder(s)/verzorger(s) inzage wilt geven. We raden je aan met je ouders te bespreken wat het beste voor je is. Zorg er daarna voor dat je dit zo snel mogelijk regelt zodat alles goed geregistreerd is.
Een andere verandering is dat je je zelf ziek kunt melden. Wanneer je bij ons op school onderwijs volgt, kies je ervoor om onderdeel te zijn van onze leergemeenschap. Dat schept ook verplichtingen. Dat betekent dat je verplicht bent de lessen te volgen. Meld je dus alleen ziek als het nodig is; naast het feit dat de meeste leerlingen een wettelijke kwalificatieplicht hebben (tot hun 21e), vinden we het ook erg belangrijk dat je er bent. Aanwezigheid is essentieel voor je succes op school.
Medezeggenschapsraad
De medezeggenschap (MR) van scholen is wettelijk geregeld. De MR heeft instemmings- en adviesbevoegdheden in een groot aantal schoolzaken. Die bevoegdheden zijn vastgelegd in het medezeggenschapsreglement. De MR vergadert regelmatig. In de MR zijn personeelsleden, ouders en leerlingen vertegenwoordigd.
Kijk hier
voor meer informatie over de MR en de ledenlijst.
Leerlingenraad
Het Vathorst College heeft een leerlingenraad die regelmatig overleg pleegt met de schoolleiding over algemene, onderwijskundige en pedagogische onderwerpen. De raad is lid van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Deze leerlingen zijn te bereiken via leerlingenraad@vathorstcollege.nl.
Daarnaast is er een "mini" leerlingenraad per leerhuis.
Klachtenregeling
In het algemeen lossen wij klachten over school met jou of je ouders naar wederzijdse tevredenheid op. Biedt een goed gesprek niet het gewenste resultaat, dan kan een schriftelijke klacht worden ingediend bij de schoolleiding. De klachtenregeling van de Onderwijsgroep Amersfoort vindt u op https://onderwijsgroepamersfoort.nl/statuten-en-reglementen/
Leerlingenstatuut en reglementen
Het leerlingenstatuut legt allerlei zaken voor, van en over jou als leerling vast, in het bijzonder over je formele rechten en plichten. Wij volgen het Leerlingenstatuut van LAKS.
Daarnaast kent de school nog enkele eigen regels. Alle afspraken en regels komen erop neer dat jij als leerling geacht wordt een ander en zijn eigendommen te behandelen zoals je zelf behandeld wil worden. Als je examen doet, zijn voor jou ook het Examenreglement en het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) van het schoolexamen van belang. Hierin staan alle procedures en regels die bij de examens van toepassing zijn. Deze documenten staan op de website en worden met je besproken. Je ouders worden op een speciale ouderavond hierover geïnformeerd.