Een dag op het Vathorst College

Blok 1

Voor de schooldag begint, parkeer je je fiets in het fietsenbos. De dag begint om kwart over acht in je eigen leerhuis. Dat is je thuisbasis. Blok 1 duurt tot negen uur. In dat halve uur onderneem je alles om deze schooldag goed voor te bereiden en door te komen. Je kunt met je mentor of met je groep praten. Het kan over van alles gaan: samenwerken, planning, de dingen van die dag, de omgang met elkaar. Of over hoe het met jou gaat, thuis of op school. Nou ja, te veel om op te noemen. Zo leef je je in en begint je dag op een rustige manier structuur te krijgen.  

Blok 2

Om negen uur begint blok 2, dat anderhalf uur duurt. Soms is dat niet in je eigen leerhuis maar in de studio’s van de kunstvakken, in de gymzaal of in het scienceleerhuis, de afdeling waar vakken als biologie, natuurkunde en scheikunde worden gegeven. Voor veel vakken werk je aan een thema dat zes weken duurt. Zo’n thema begint met een focus. Voor Nederlands kan dat bijvoorbeeld een gedicht zijn. Voor aardrijkskunde een klassengesprek over het klimaat of een videofilmpje. Bij theater kan een clip vertoond worden.
Tijdens elk eerste blok van een thema krijg je een instructie van maximaal dertig minuten. Dan is het tijd om aan de slag te gaan met je groep. Voor de opdrachten heb je bijna altijd je laptop nodig. Docenten en andere medewerkers staan je bij met goede raad. Nadat de docent het blok afsluit, ruim je je spullen op.

Pauze

Na het blok heb je een kwartier pauze. Je verlaat het leerhuis of een andere lesruimte, want daar mag je niet eten. Je kunt op de grote trap gaan zitten of bij de statafels in de kleine hal gaan staan. Je ontspant, eet wat, speelt een spelletje en bespreekt de leuke dingen van het leven. Omdat we de school zo mooi en netjes mogelijk willen houden, heb je in de onderbouw soms corvee na de pauzes. Hiervoor wordt een rooster gemaakt, deze kan je vinden op het raam bij de conciërges. Als je voor blok 3 naar een andere vleugel moet, ga je op tijd weg. Denk erom: op het Vathorst College is geen bel.

Blok 3

Neem voor het gemak aan dat je in blok 3 dans hebt. In de kleedkamer trek je je danskleren aan. In de studio begin je met de gezamenlijke warming-up. Daarna werk je onder leiding van je docent aan een thematische opdracht. Misschien krijg je in deze les een opdracht om te onderzoeken hoe je in slow motion of juist heel snel met break-dance bewegingen door de ruimte kunt dansen.

Uiteindelijk sluit de docent af. Je ruimt de gebruikte spullen op en kleedt je om.

Pauze

Er is nu een pauze van vijfentwintig minuten. Kom even lekker tot rust op één van de vele banken, leef je uit in de pannakooi of snoep een tomaatje uit onze school-moestuin.

Blok 4

In het vierde blok heb je bijvoorbeeld een Vathorstuur. Je werkt dan zelfstandig aan opdrachten. Je mag voor een toets leren, verder werken aan een van je opdrachten of een boek lezen. Je kunt ook hulp vragen van een docent in het leerhuis. Jij bepaalt zelf wat je dit uur aan je schoolwerk doet.
Maar misschien heb jij dit blok wel wiskunde. Je weet precies waar je voor dit vak mee bezig moet zijn.
Natuurlijk mag je de docent om hulp vragen. Je kunt je ook aansluiten bij een groepje
dat toevallig net uitleg krijgt met behulp van het digibord.

Pauze

Er is twintig minuten pauze, nog even ontspannen voor het laatste blok. Geniet van het zonnetje op het dakterras. 

Blok 5

Je hebt nu bijvoorbeeld Engels. Je begint met een stilteblok van tien minuten waarin stil wordt gewerkt. Tijdens de les mag je alleen Engels praten. Je bereidt een dialoog, toneelstuk of presentatie voor. Je kunt ook nog even op internet met wat moeilijke werkwoorden oefenen. Soms kun je een native speaker, een medewerker die in een land is opgegroeid waar Engels de moedertaal is, vragen om je te helpen bij het spreken, luisteren en lezen. daarnaast is er altijd de docent die instructie geeft of je op andere manier helpt.

BLOK 6

Dit is het laatste blok en duurt 45 minuten. 

Klaar is kees

Afhankelijk van je rooster zit je schooldag er na het laatste blok of eerder op. Je ziet het kan een volle schooldag zijn waarin je weinig tijd hebt om niets te doen. Daar staat tegenover dat je in de onderbouw meestal weinig huiswerk hebt als je de blokken goed gebruikt. Natuurlijk kan het zijn dat je thuis nog iets moet afmaken. Vergeet niet je laptop in je kluis te doen. Je kletst nog wat na. Dan zoek je je fiets op in het fietsenbos. En karren maar…